Colchagua
In het noorden van Chili werden in de 16e eeuw wijnstokken aangeplant. In het kielzog van de Spaanse veroveraars onder aanvoering van Francisco Pizarro werden de plantages aangeplant. De productie groeide snel en het land exporteerde al snel naar Peru, wat een uitdaging vormde voor geïmporteerde wijnen uit Spanje. De familie Echenique, van Baskische afkomst, plantte rond 1750 wijngaarden in het Peralillo-gebied van de provincie Colchagua. In de 19e eeuw maakte dezelfde familie deel uit van de snelle expansie die plaatsvond in Chileense wijnen, op initiatief van een handvol pioniers die zich lieten inspireren door het Franse model. De eerste Franse druiven werden geplant in de Cañeten-vallei van Colchagua in 1850, maar toen phylloxera de Europese wijngaarden verwoestte, nam de productie in Chili dramatisch toe. Wijngaarden gingen van 9.000 hectare in 1870 naar 40.000 hectare in 1900. De eerste export van wijnen naar Europa vond plaats in 1877.
Peralillo
In 1947 werd de productie in de Cañeten-vallei in de regio Peralillo gereorganiseerd en gerationaliseerd. Percelen werden vrijgemaakt en voorbereid voor beplanting, watervoorziening en opslagsystemen werden aangelegd en kelders met cementtanks werden gebouwd. De wijnen van de “Cañetenes” bouwden gaandeweg een goede reputatie op. De landhervormingsmaatregelen die eind jaren 60 en begin jaren 70 van kracht werden, maakten echter een einde aan elke verdere expansie.
Domaines Barons de Rothschild
Domaines Barons de Rothschild (Lafite) nam in 1988 het landgoed Los Vascos over (Los Vascos betekent de Basken, ter ere van de Baskische oorsprong) in 1988. Destijds breidde het landgoed zich uit tot zo’n 2.200 hectare, waarvan 220 hectare met wijnstokken. De baanbrekende ambitie van DBR in Chili was vooral het resultaat van uitgebreid onderzoek naar het potentieel van lokale wijnen. Veel eigendommen werden bezocht en veel wijnen werden geproefd voordat voor Los Vascos werd gekozen. De keuze voor Los Vascos werd gemaakt, vanwege de ligging nabij de oceaan en de uitzonderlijke bodem. Naast ideale weersomstandigheden profiteren de wijngaarden van Los Vascos van intense blootstelling aan de zon, voldoende waterbronnen, halfdroge bodems en weinig kans op vorst. Op gemiddeld 130 m boven de zeespiegel en op slechts 40 kilometer van de Stille Oceaan, heeft het microklimaat van de wijngaarden van Los Vascos alles om heerlijke wijnen te produceren.
Château Lafite Rothschild
Het nieuwe tijdperk heeft een aantal zeer substantiële investeringen opgeleverd onder toezicht van de technisch directeur van Château Lafite Rothschild. De bestaande wijngaard is geherstructureerd, er is een programma voor nieuwe aanplant opgesteld en de opbrengsten zijn bewust verlaagd. Waterbronnen zijn beveiligd met boorgaten en in de wijngaard is een weerstation opgesteld. De bodega is in verschillende fasen vergroot en gemoderniseerd om te voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van vinificatie en rijping (roestvrijstalen vatkamer, pneumatische persen, vatenkamer). En tot slot is er een gastenverblijf gebouwd in de traditionele Chileense stijl. Waardoor het landgoed van Los Vascos de bezoekers een warm welkom kan bieden en te genieten van unieke belevenis.
Cabernet Sauvignon
Voor de wijnen volgde een overgangsperiode, de druiven van de jonge wijnstokken waren rijk aan adolescente kracht en tijdens de vroege jaren 2000 moest deze wilde “kracht van de natuur” worden getemd in het wijnbereidingsproces. Geleidelijk aan kwamen de jonge Cabernet Sauvignon-wijnstokken tot rust naarmate ze ouder werden en evolueerden de technieken naarmate ons begrip van het terroir toenam. Tegelijkertijd maakte een gedetailleerde analyse van de terroirs met oudere wijnstokken het mogelijk hun potentieel te identificeren en de Grand Vins te ontwikkelen: de Grande Reserve en, vanaf 1999, LE DIX. Het assortiment breidde ook uit met een Sauvignon Blanc geselecteerd uit wijnen geproduceerd in de Casablanca-vallei, een Chardonnay en een Rosé, en vervolgens het Los Vascos Carmenere Grande Reserve.
Terroirs
Het einde van de jaren 2000 markeerde een nieuwe fase voor de wijngaarden van Los Vascos. Er kwam een nieuwe generatie technici aan het roer en de komst van de wijnstokken die in de jaren 90 waren geplant. De kennis van de terroirs die gedurende 20 jaar is verzameld, is gebruikt om de kwalitatieve benadering in de wijngaard en bij het maken van wijn te verfijnen. De beslissing om grootschalige druppelirrigatie toe te passen en meer druivenrassen te telen, heeft ook nieuwe mogelijkheden gebracht voor de expressie, balans en complexiteit van alle wijnen in het assortiment.
Pioniersgeest
De vroege intuïtie dat Los Vascos het potentieel bezat om heerlijke wijnen te produceren, is bevestigd. Los Vascos kan meer dan ooit vertrouwen hebben in de kracht van zijn terroirs. De pioniersgeest blijft echter bestaan en het streven naar uitmuntendheid vereist passie en tijd. Nieuwe percelen met een hoog potentieel zijn geïdentificeerd in de uitlopers. Het technische team effent nu al de weg voor de Grands Vins van morgen met nieuwe plantprojecten om aan de vraag te voldoen.
De ligging van de wijngaard
De ligging van de wijngaard is geplant in een enkel blok en bevindt zich op 34°30′ breedte en 71°30′ lengte, 40 km van de Stille Oceaan en 200 km ten zuidwesten van Santiago. Met 640 hectare is het een van de grootste wijngaarden in de centrale Colchagua-vallei, aan de voet van de berg Cañeten.
Vulkanische oorsprong
De bodem is van vulkanische oorsprong, bestaande uit zand-kleigrond en granietzand. De wijngaard is beplant met Cabernet Sauvignon (85%), Carmenère (5%), Syrah (4%), Malbec (1%) en Chardonnay (5%). Aangezien er in het begin van de jaren negentig een grote herbeplanting heeft plaatsgevonden, is de wijngaard verdeeld over een groep van 15 jaar oude percelen en een andere groep van 40 tot 50 jaar oude percelen. De oudste wijnstokken zijn 70 jaar oud. De Sauvignon Blanc en een deel van de Los Vascos Chardonnay zijn afkomstig van wijngaarden met langetermijncontracten in de koelere streken van de Pacifische kust (Casablanca en Leyda) of de uitlopers van de Andes (Colchagua Andes).
Er wordt gebruik gemaakt van traditionele kweektechnieken. Druppelirrigatie wordt aangepast om precies overeen te komen met de eisen van de wijnstokken en waar nodig wordt groen geoogst om ervoor te zorgen dat de kwaliteitsdoelstellingen altijd worden gehaald.
Maximiliano Correa
Het technische beheer van het pand wordt verzekerd door een team van experts: Maximiliano Correa, in de rol van Chief Winemaker, Raquel Calatayud, verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole, R&D en duurzame ontwikkeling, Sebastián Cruz, verantwoordelijk voor de divisie Productie-Operations en Enrique Marquez die verantwoordelijk is voor de wijngaardafdeling en vele andere culturen. Olivier Trégoat ondersteunt het team in een technisch adviserende rol.
De wijnkelder
De oogst gebeurt nog voornamelijk met de hand.Voor LE DIX en de Grande Reserve worden de druiven geoogst in kleine kratten om een eerste sortering mogelijk te maken voordat ze in tanks worden geplaatst. De Chardonnay en Sauvignon Blanc worden gevinifieerd in vaten bij lage temperatuur om hun frisse smaken te behouden; ze worden kort na de gisting gebotteld. Bij de Cabernet Sauvignon wordt de temperatuur in roestvrijstalen vaten nauwlettend in de gaten gehouden.
Druiven van individuele percelen worden gescheiden gehouden om te beoordelen of de resulterende wijn na de fermentatie in de premium cuvées zal gaan. De wijnen uit elk vat worden in juli en augustus meerdere keren geproefd, zodat alleen het beste wordt geselecteerd.
Los Vascos Le Dix
LE DIX rijpt 16 tot 18 maanden in vaten (75% nieuw) en de Grande Reserve 12 maanden in 60% nieuwe vaten. De andere wijnen rijpen in vaten. De bodega heeft een kelder met 800 vaten, waarvan sommige afkomstig zijn uit de kuiperij van Domaines in Pauillac. De gemiddelde productie van Viña Los Vascos is 450.000 dozen.