Uruguay geldt als de grote belofte van Zuid-Amerika. Het waren conquistadores onder leiding van Francisco Pizzaro, die de eerste wijnstokken naar Uruguay brachten. Maar de wijngaarden kregen echt vorm met de komst van Baskische immigranten een aantal eeuwen later in 1870. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden er grote kwalitatieve sprongen gemaakt met de Uruguayaanse wijn. Met een productie van 67.000 ton en 8.023 hectare aan wijngaarden is Uruguay momenteel de vierde producent van Zuid-Amerika, hoewel het land slechts 5% van zijn productie exporteert. In Uruguay zijn 15 wijnregio’s te onderscheiden waarvan Canelones, Montevideo, Colonia, Maldonado en San José tot de bekendste mogen worden gerekend. De meeste wijnregio’s bevinden zich in de heuvels ten noorden van Montevideo waarvan Canelones en Montevideo het meeste produceren. De nationale druif van Uruguay is de tannat, een ware krachtpatser die bovendien als de gezondste druif ter wereld wordt beschouwd dankzij de grote concentratie resveratrol. De tannat brengt stevige dieprode wijnen voort met de nodige tannines waarvan we weten dat die goed combineren met vlees .Naast de tannat wordt in Uruguay veel gewerkt met de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Hoewel Uruguay vooral bekend staat om zijn rode wijnen worden er ook witte wijnen geproduceerd. Een opvallende witte druif die we in Uruguay tegenkomen is de door Galicische immigranten meegebrachte Albariño. Andere veelgebruikte witte druiven vormen de Chardonnay en de Sauvignon Blanc.