Pisco Peruano is een kleurloze of geelachtig tot amberkleurige brandewijndie wordt geproduceerd in de wijnregio’s van Peruen Chili. Gemaakt door gefermenteerd druivensap te distilleren tot een sterke drank. Het werd ontwikkeld door Spaanse veroveraars onder leiding van Francisco Pizarrouit de 16e eeuw als alternatief voor orujo.Orujo is een brandewijnuit afvallen die uit Spanjewerd geïmporteerd. Het had de voordelen dat het werd geproduceerd uit overvloedig in eigen land geteeld fruit, en dat het volume van alcoholische drankendie naar afgelegen locaties werden vervoerd, werd verminderd.
Peruaanse pisco ofPisco Peruano
Peruaanse Pisco of Pisco Peruano moet worden gemaakt in de vijf officiële DO (Denomination of Origin) -afdelingen van het land: Lima, Ica, Arequipa, Moquegua en Tacna (alleen in de valleien van Locumba Locumba, Sama en Caplina) – in 1991 opgericht door de regering.
Peruwordt de piscoalleen geproduceerd met koperen potstills. Zoals Schotse singele malt whisky’s, in plaats van continue stills, zoals de meeste wodka’s. In tegenstelling tot de Chileense variëteit, wordt de Peruaanse piscoof Pisco Peruano nooit verdund nadat deze is gedestilleerd en komt de fles direct op zijn destillatiesterkte. Voor de productie van een gewone Peruaanse Pisco-fles is 8 kg druiven nodig en voor een Mosto Verde-variëteit 12 kg. De pisco’s worden opgeslagen in amforen.
Veel druivensoortenwerden gebruikt om piscote produceren, wat leidde tot een grote variatie in smaak, aroma, viscositeit en uiterlijk van de drank. Dit schaadde pogingen om het product onder een enkele denominatie uit te voeren, wat resulteerde in tal van voorschriften die een basislijn vormden voor een product met de naam.
De vier verschillende soorten pisco zijn:
Puro (Puur), gemaakt van een enkele druivensoort, meestal Quebranta, hoewel Mollar of Common Black (Negra Criolla) kan worden gebruikt; er wordt echter geen vermenging tussen variëteiten geaccepteerd (“pure” pisco mag slechts één druivensoort bevatten).
Aromáticas (Aromatisch), gemaakt van van Muscat of Muscat afkomstige druivensoorten, en ook van Albilla, Italia en Torontel-druivensoorten; De piscomag in een productie slechts één druivensoortbevatten.
Mosto Verde (groene most), gedestilleerd uit gedeeltelijk gefermenteerde most, dit moet worden gedistilleerd voordathet fermentatieprocesoffermentatie procesde suikers volledig heeft omgezet in alcohol.
Acholado (Multivarietal), gemengd uit de most van verschillende druivensoorten.
Pisco Puur of Pisco Cocktail?
Pisco kan puur of in een cocktailworden gedroken. De meest bekendecocktail is Pisco Sour. Andere bekende cocktailsmet pisco zijn Pisco Punch, Pisco Mojito, Chilcano ofPisco Terremoto. De gewone thuis-gebruiker zal het vaak mixen met Cola of Sprite vanwege de limoenachtige smaak aan de pisco. Veelal wordt de piscoin cocktailvorm gedroken in een cocktailbar. Diverse steden hebben inmiddels een gelegenheid om pisco aan te bieden, zoals cocktailbar Amsterdam, cocktailbar Rotterdam, cocktailbar Den Haag encocktailbar Utrecht.Op de website van La Bodega Vinos staat de Pisco Sour Recept nderen een aantal andere heerlijke cocktails recpeten. Om cocktails makendient men te beschiken over een cocktailset.