Hoewel Peru buurlanden heeft die wereldwijd grote wijnproducenten zijn, is de productie in het land zelf niet van groot belang. Hoewel Peru veel van zijn wijnen importeert, is de waarheid dat de productie de afgelopen jaren is gegroeid.
De wijnindustrie heeft een lange geschiedenis in Peru, zoals deze meer dan vijf eeuwen geleden werd geïntroduceerd door de Spaanse conquistadores onder druk van de relatief gunstige voorwaarden voor wijnbouw in het land.
Ondanks dat het aan de rand van de evenaar ligt, heeft de Peruaanse kust een relatief droog klimaat en weinig temperatuurschommelingen, wat – samen met de vruchtbaarheid van de grond in sommige gebieden – de teelt van de wijnstok mogelijk maakt. Direct aan de kust bevindt zich de teelt van witte wijnen en landinwaarts de teelt van de rode wijnen. Netzoals Chili maakt men in Peru gebruik van de koude golfstroom Humboldt Current.
De hoge zonnestraling bevordert vooral de productie van fruitige wijnen (en pisco), maar is ook compatibel met de productie van goede witte en rode wijnen; Dit laatste vereist een zorgvuldige selectie van het type druif en het tijdstip van verzamelen.