De wijn-spijs combinatie is erg belangrijk, bij een aankoop van een wijn. De Cookingacademy.nl heeft diverse kook- en wijncursussen, waar u naar hartelust kan uitleven, voor het bereiden van een van de vele gerechten. Bent u een liefhebber van sush, pasta, pizza, vis of vlees dan bent u bij de Cookingacademy.nl aan het juiste adres. U leert hier skills, waardoor de gerechten beter, smaakvoller en efficiënter kan bereiden.
Broodcursus
Er is bij koks en hobby-bakkers veel behoefte aan nieuwe broodskills. In deze online broodcursus van de Cookingacademy leert u alle tips & tricks van dé broodbakker van Nederland, Edwin Klaasen. U leert bij ons het hele broodbakproces begrijpen en beheersen, waardoor u brood beter, smakelijker en luchtiger wordt. U gaat dus niet zomaar recepten maken maar we leren u in de techniek en wetenschap. Dit doen we door informatieve theorievideo’s en duidelijke praktijkvideo’s.
Groentecursus
Wanneer u alles over groentes wil weten en uw groenteskills wil versterken, dan kan u bij de Cookingacadamy.nl terecht voor een groentecursus. U leert over processen als garing, fermentatie, Maillard-reactie en thermodynamica begrijpen en beheersen, waardoor je je groenten beter, smakelijker en efficiënter gaat bereiden. U gaat dus niet zomaar recepten maken maar we onderwijzen U in de techniek en wetenschap. Dit doen we door informatieve theorievideo’s en duidelijke praktijkvideo’s.
Pastacursus
Wilt u betere pasta en ook méérdere soorten verse pasta kunnen maken? Na deze online cursus kunt u zelf verse Italiaanse pasta en gnocchi maken. Daarnaast leert u alles over het koken en serveren van de zelfgemaakte pasta.
Naast de bekende soorten uit de pastamachine gaat u ook zelf pasta maken met de hand, dus zonder pastamachine. Ook gnocchi en gevulde pasta’s komen aan bod zoals ravioli en tortellini.
U leert het pasta-proces beheersen want u wilt een hoge en constante kwaliteit pasta. Geen keuken vol bloem of slappe pasta, maar mooie pasta “al dente” op de Italiaanse koks-manier. De opgedane kennis en kunde kunt u de volgende dag gebruiken in je eigen praktijksituatie. U kunt de cursus volgen via de online videoverbinding.
Sous Vide cursus
Sous vide koken is een volwassen kooktechniek met vele toepassingen, véél meer dan alleen je biefstuk garen. Er is daarom bij (hobby)koks behoefte is aan nieuwe sous vide skills. Daarbij wordt u geholpen door de docent van de Cookingacademy.
De online kookcursus van de Cookingacademy gaat over biefstuk, pekelen, stoofvlees, groenten, bindweefsel, vis, eieren, thermometers, desserts, vacumeren, gevogelte, ijs maken, lamsvlees, fermenteren, tijd, temperatuur, eendenborst en het afmaken van je sousvide gerechten.
Je leert bij ons het garingsproces begrijpen en beheersen, waardoor je beter, gezonder en gevarieerder sous vide gaat koken. Je gaat bij de online kookcursus geen receptenvideo’s bekijken, maar we onderwijzen je met professionele video’s in de techniek en wetenschap achter het sousvide koken. Dit doen we door serieuze theorie en praktijk-demonstraties.
Online vlees cursus
In deze online vlees cursus leer je alles over het bereiden van verschillende type vlees. Wat is nou de beste manier om een biefstuk te bakken? Naast antwoord op die vraag krijg je antwoord op alle vragen die je hebt over het bereiden van vlees.
Je leert bij ons het hele proces van het bereiden van vlees begrijpen en beheersen, waardoor je vlees smakelijker wordt. Je gaat dus niet zomaar recepten maken maar we onderwijzen je in de techniek en wetenschap. Dit doen we door informatieve theorievideo’s en duidelijke praktijkvideo’s.
Online sushi cursus
In deze online sushi cursus leer je alles over het bereiden van sushi. Van het fileren, ontgraten en snijden van de vis tot bereiden en gebruiken van de sushirijst.
De Japanse keuken kenmerkt zich door eenvoud, umami, balans, respect, versheid en de juiste bereiding. Je leert het sushiproces begrijpen en beheersen, waardoor je je sushi beter, smakelijker en efficiënter gaat bereiden. Je gaat dus niet zomaar recepten maken maar we onderwijzen je in de techniek. Dit doen we door theorie- en praktijkvideo’s.
Online Pizza cursus
Wil je pizza’s bakken als een Italiaanse pizzaiolo? Wil je een constante en hoge kwaliteit? Dan zit je hier goed. In deze online cursus gaat dé pizzabakker van Nederland, Simon Giaccotto, jou stap voor stap uitleggen wat daar voor nodig is.
Je leert het deeg- en bakproces begrijpen en beheersen, waardoor je je pizza beter, smakelijker gaat bakken. We vinden het vooral belangrijk dat je de pizzabodem goed onder controle krijgt. Je gaat dus niet zomaar pizza bakken maar we onderwijzen je in de techniek en wetenschap. Dit doen we door informatieve theorievideo’s en duidelijke praktijkvideo’s.
Online cursus frituren
Deze prachtige bereidingswijze heeft in Nederland onterecht een slechte naam. Het komt waarschijnlijk door onze zeer matige frituurkwaliteiten en het voedsel dat doorgaans gefrituurd wordt. In deze online cursus frituren gaan we je leren hoe je gefrituurde culinaire hoogstandjes kan maken.
In landen als Italië echter (courgettebloemen) of Japan (tempura) is frituren gewoon een bereidingswijze als ieder ander. Met schoon vet en de juiste portiegrootte kun je dan ook prachtige groentengerechten maken die bovendien door veel mensen heel lekker gevonden worden. Bij frituren houd je immers veel vocht vast als je een beschermlaagje gebruikt en er is veel smaak door de Maillardreactie. Zonder beschermlaagje verlies je wel wat vocht, wat dan weer leidt tot meer concentratie van de groente. Daarnaast blijft groente zoeter bij bereidingen in vet dan bereidingen in water: suiker lost namelijk op in water, maar niet in vet. Daarnaast gaat frituren heel gelijkmatig: olie en hitte komen direct overal. Dat is bij grillen en in de oven niet altijd het geval. Dit en nog veel meer ga je leren in onze online cursus frituren.
Online vis cursus
Vis is een prachtig, maar delicaat product. Belangrijk is dat de vis altijd in z’n waarde blijft. In deze cursus vind je geen recepten zoals “gebakken zalm met worteltjes en roomsaus”. Wel leer je hier de basiskennis en technieken om de rest van je leven prachtige visgerechten te maken.
Eerst leer je hoe je vis kunt fileren en schoonmaken. Daarna gaan we diep in op technieken zoals bouillon maken, wokken, marineren en grillen. We kijken ook naar methodes om te paneren en frituren, voor vis met een krokant korstje. En ja, daar horen kroketten bij! Verder leer je vis pekelen, ceviche maken, sous vide koken, pocheren, stomen en nog veel meer. Volg de online vis cursus via deze link.
Aardappel en rijst cursus
Aardappels en rijst hebben niet zo vaak de hoofdrol. Toch horen ze bij de meest gegeten producten van deze planeet. Graag leren we u een aantal technieken waarmee u ze naar een hoger niveau kunt tillen.
We beginnen met de basis zoals pannen, stomen, Maillard, kook- en bakprocessen. Na wat snijtechnieken kijken we de perfecte sushirijst, zelfgemaakte kroepoek en de geheimen van aardappelpuree. Ook leert u Italiaanse gnocchi en risotto. Het hoogtepunt is natuurlijk het zelf maken van krokante chips en superieure friet. De cursus is te volgen via de video link.
Gevogelte cursus
Gevogelte is erg smakelijk en (vaak) betaalbaar. In deze cursus vindt u geen recepten zoals “gebakken kip met champignonsaus”. Wel leert u hier de basiskennis en technieken om de rest van uw leven prachtige gerechten met gevogelte te maken.
We beginnen met de basis zoals pannen, Maillard en bakprocessen. Daarna gaan we diep in op technieken zoals bouillon maken, wokken, marineren en grillen. Ook laat Robert u zien hoe u een hele vogel kunt verdelen in bouten, vleugels, etc. We kijken ook naar methodes om te paneren en frituren, voor kippen met krokante korstjes. En ja, daar horen kroketten bij! Verder leert u pekelen en hamburgers maken, naast sous vide technieken voor filets, bouten en eieren. Als bonus laten we zien hoe je een smeuige omelet of klassieke scrambled eggs maakt. Bent u geintresseerd in de cursus, klikt u dan op de link.
Wijncursus
Italiaanse wijncursus
Deze wijncursus wordt verzorgd door Vinoloog Robert Verweij, tevens Aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie. Robert wil op een toegankelijke manier praktische kennis bieden waar je wat mee kunt. In deze wijncursus “Italiaanse wijn” behandelt hij de meest beroemde wijnstreken in Italië en hun wijnen.
Dit prachtige wijnland heeft veel fans, maar ook veel verschillende streken, druiven en stijlen. Hier leer je over alle verschillen en hoe die ontstaan. Na de cursus weet je nog beter welke Italiaanse wijn je wanneer kunt inzetten. Daarnaast ga je veel beter wijn proeven door Robert’s uitgebreide proeflessen.
SDEN 1 Wijncursus
Onze chefkok & vinoloog Robert Verweij gaat je in deze starterscursus meer leren over wijnen, het proeven en de verschillende wijngebieden. Hij vertelt luchtig en toegankelijk, dus geen stoffige verhalen met moeilijke taal. Je krijgt dus praktische kennis waar je echt wat mee kunt
Deze basis wijncursus is vooral gericht op het genieten van wijn. Dat doe je iets meer als je meer van wijn weet en wat meer handvaten hebt over het omgaan met wijn. Een goede opstap dus voor liefhebbers die iets meer over wijn willen weten maar (nog) niet diep in de boeken willen duiken.
Je kunt aansluitend het landelijk erkende basisdiploma “Wijnvignet SDEN 1” behalen, maar dat is vrijblijvend. Ter voorbereiding op het examen kun je het lesboekje ‘Ik weet wat van wijn’ gebruiken. Dit boekje kun je bestellen op Wijn.nl en is niet verplicht bij de online cursus. Wil je na deze cursus Wijnvignet verder kun je kiezen voor de Wijnoorkonde (SDEN 2). Deze wijncursus is ook beschikbaar op CookingAcademy.nl.
SDEN 2 Wijncursus
Onze chefkok & vinoloog Robert Verweij gaat je veel meer leren over wijn. Van goed proeven en beschrijven tot de bekendere wijngebieden. Hij vertelt luchtig en toegankelijk, dus geen stoffige verhalen met moeilijke taal. Je krijgt dus praktische kennis waar je echt wat mee kunt.
Deze wijncursus is vooral gericht op het genieten van wijn door meer kennis. Je krijgt dus duidelijk meer handvaten hebt over het omgaan met wijn. Welke wijn bij welk gerecht, op welke temperatuur in welk glaswerk? Een goede uitbreiding dus voor liefhebbers die al wat ervaring hebben met wijn.
Je kunt aansluitend het landelijk erkende basisdiploma “Wijnoorkonde SDEN 2” behalen, maar dat is vrijblijvend. Ter voorbereiding op het examen kun je het lesboek ‘Ik weet meer van wijn’ gebruiken. Dit boekje kun je bestellen op Wijn.nl en is niet verplicht bij de online cursus. Wel raden we het aan omdat je dan nog meer wijnkennis opdoet. Wil je na deze cursus Wijnoorkonde verder kun je kiezen voor het Wijncertificaat (SDEN 3). Deze wijncursus is ook beschikbaar op CookingAcademy.nl.
SDEN 3 Wijncursus
Onze chefkok & vinoloog Robert Verweij gaat je veel meer leren over wijn. Van goed proeven en beschrijven tot de bekendere wijngebieden. Hij vertelt luchtig en toegankelijk, dus geen stoffige verhalen met moeilijke taal. Je krijgt dus praktische kennis waar je echt wat mee kunt.
Deze wijncursus is vooral gericht op meer wijnkennis vergaren. De doelgroep bestaat uit de wat gevorderde wijnliefhebbers en mensen die werkzaam zijn in de horeca of wijnhandel. Welke wijn past bij welk gerecht, op welke temperatuur, in welk glaswerk? Deze cursus is duidelijk uitgebreider en diepgaander dan SDEN 1 en SDEN 2. Je hoeft deze niet persé van tevoren te doen, maar het is wel een goede opstap.
Je kunt aansluitend het landelijk erkende basisdiploma “Wijncertificaat SDEN 3” behalen. Dit is verplicht mocht je aan de Vinologenopleiding willen deelnemen. Ter voorbereiding op het examen kun je het lesboek ‘Ik weet veel van wijn’ gebruiken. Dit boek kun je bestellen op Wijn.nl en is niet verplicht bij de online cursus. Wel raden we het aan omdat je dan nog meer wijnkennis opdoet.