Chileense Piscomoet worden gemaakt in de twee officiële DO-regio’s (oorsprongsbenaming) van het land – en Coquimbo – die in 1931 door de regering zijn opgericht. Het meeste wordt geproduceerd met een “boutique” type destillaat. Andere soorten worden geproduceerd met dubbele destillatiein koper en andere materialen.
Tijdens de aanpassing van veel wijngaardenaan de pisco-productie werd de meest voorkomende druif gebruikt als grondstof, de Muscat, waarbij sommige wijngaardende voorkeur gaven aan de variëteiten Torontel en Pedro Jiménez. Net als bij Peru zijn er in Chili voorschriften voor pisco-aanduidingen vastgesteld, waaronder de volgendeclassificaties:
Pisco Corriente o Tradicional, 30% tot 35% (60 tot 70 proof).
Pisco Especial, 35% tot 40% (70 tot 80 proof).
Pisco Reservado, 40% (80 proof).
Gran Pisco, 43% of meer (86 of meer proof).
Wetgeving
De regelgeving voor pisco-productie in Chili is vrij hoog. Chileense distilleerderijen moeten hun eigen druiven verbouwen en zijn gegroepeerd in twee categorieën op basis van aromatischeexpressiviteit: Muscat-soorten (Pink Muscat, Muscat of Alexandria) zijn zeer geurig, terwijl Pedro Jiménez, Moscatel de Asturia en Torontel subtieler zijn.
Varianten
De varianten Special en Reserve lijken qua smaak en kleur sterk op elkaar. Beide zijn subtiel zoet en hebben een heldere berk tot transparante kleur. De smaak is veel sterker dan gewone pisco met aromatischeverfrissende tonen.
Wat is Pisco?
Piscois een kleurloze of geelachtig tot amberkleurige brandewijndie wordt geproduceerd in de wijnregio’s van Peruen Chili. Gemaakt door gefermenteerd druivensap te distilleren tot een sterke drank.Het werd ontwikkeld door Spaanse veroveraars onder leiding van Francisco Pizarrouit de 16e eeuw als alternatief voor orujo.Orujo een brandewijnuit afvallen die uit Spanjewerd geïmporteerd. Het had de voordelen dat het werd geproduceerd uit overvloedig in eigen land geteeld fruit, en dat het volume van alcoholische drankendie naar afgelegen locaties werden vervoerd, werd verminderd.
Pisco Puur of Pisco Cocktail?
Piscokan puur of in een cocktailworden gedroken. De meest bekende cocktail is Pisco Sour. Andere bekende cocktailsmet pisco zijn Pisco Punch, Pisco Mojito, Chilcano ofPisco Terremoto. De gewone thuis-gebruiker zal het vaak mixen met Cola of Sprite vanwege de limoenachtige smaak aan de pisco. Veelal wordt de piscoin cocktailvorm gedroken in een cocktailbar. Diverse steden hebben inmiddels een gelegenheid om pisco aan te bieden, zoals cocktailbar Amsterdam, cocktailbar Rotterdam, cocktailbar Den Haag encocktailbar Utrecht.Op de website van La Bodega Vinos staat de Pisco Sour Recept nderen een aantal andere heerlijke cocktails recpeten. Om cocktails makendient men te beschiken over een cocktailset.